Printr-o decizie a Direcţiei poştelor şi diligenţelor a Moldovei din anul 1858, a fost pusă în circulaţie prima serie de mărci poştale ca mijloc de expediere, purtând străvechea stemă a Muşatinilor şi a ţării - Cap de Bour.
 
Prin acest eveniment, Administraţia Poştală a Moldovei precede alte state din sud-estul Europei (Grecia emite primele mărci poştale în 1861, Imperiul Otoman în 1863, Serbia în 1866, iar Bulgaria şi Albania - după obţinerea independenţei, în anul 1879 şi, respectiv, 1913).
 
  
Prima serie de mărci poștale a Republicii Moldova a fost pusă în circuitul poștal la 23 iunie 1991, în ziua primei aniversări de la   proclamarea suveranităţii.
 
Emisiunea era constituită din trei mărci poştale, care purtau atributele statalităţii – Stema şi Drapelul.
 
 
 
La 23 iunie 2016, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la emiterea primelor mărci poștale, a fost pusă în circulație o carte poștală cu marcă fixă.
 
Pe carte a fost imprimată o marcă postală fixă reflectând prima serie de mărci poștale cu valorile nominale de 7 c., 13 c. și 30 c.
 
 
Tot în acest an, la 27 august, Republica Moldova a sărbătorit 25 de ani de la proclamarea suveranității, eveniment marcat prin emisiune poștale  - coliță cu trei mărci poștale care în ansamblu formează Tricolorul.
 
Marca cu valoarea nominală de 11 L din coliță este cea de-a 1000-a marcă a Republicii Moldova, fiind marcată cu o ștampilă cu obliterare specială.